Безплатно – От къде? Как? Защо?

0
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Безплатна програма за оразмеряване на снимки, промяна на формата и още доста възможности – IrfanView

averka 13.11.2011
Представям ви една съвсем малка, лека, удобна и напълно безплатна програма за оразмеряване, конвертиране и редактиране на снимки – IrfanView. Съвместима е с всички версии на Windows. С тази безплатна програма може да се разглеждат снимки, видео и аудио файлове. Поддържа много голям набор формати, ето част от тях: AVI, BMP, EPS, GIF, ICO, IMG, JPG2000, JPG/JPEG, MID, MOV, MP3, MPG/MPEG, PBM/PGM/PPM, PCX/DCX, PNG, PSD, PSP, SWF, TGA, TIF/TIFF, WAV, WBMP, XBM, XPM, MOV, Mac PICT, FLI/FLC. Самата програма предоставя и възможност за добавяне на разширения – плъгини/plugins и да се възпроизвеждат и други формати – ASF, AVI, DAT (VideoCD), MID/RMI, MOV, MP3, MPG/MPEG, WAV, WMA и други.

 

Официален сайт | Линк за сваляне | Плъгин за добавяне на Български

Плъгина се сваля и след това се инсталира в папката където се намира програмата, за да може да е на Български език!

При инсталацията има възможност за избор на форматите, които искате автоматично да се отварят с тази програма.

Тук ще опиша как най-лесно да се конверита една снимка от формат bmp към jpeg или png – отваряте си снимката с помощта на IrfanView, след което отивате на File -> избирате Save As – избирате си къде да запазите новата снимка, пишете си новото й име и под името имате опция да изберете какъв да бъде новият формат на снимката – натискате на дропдаун менюто и избирате JPG – JPEG Files – натискате бутона Save и вече сте конвертирали снимката си.

Оразмеряването на снимки също е много лесно, пак отваряте снимка с програмата, отивате на менюто горе и избирате Image -> след това Resize/Resample, след което излиза един прозорец с избор на нови размери на снимката, имате вариант ръчно да въвеждате новите размери, да ги въведете в процентно съотношение или да изберете от готовите размери.

По описаните два начина за конвертиране на формата и оразмеряването на снимката може да си създавате икони по ваш размер, ако се разровите в опциите ще видите, че също така може и да се сменят цветовете, да се осветяват или затъмняват снимките и още доста други операции.

Надявам се програмката да ви бъде полезна, аз лично я използвам от доста години и най-после я споделям с вас, а ако искате на веднъж да смените имената на много снимки или да ги оразмерите на един път може да погледнете тази статия – Безплатна програма за лесно оразмеряване и обработка на снимки – High Quality Photo Resizer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Безплатна програма за оразмеряване на снимки, промяна на формата и още доста възможности - IrfanView, 4.0 out of 5 based on 2 ratings

Leave a Comment

Страница 1 от 11

Влез в профила си

Не е запомнено Парола ?

Регистрирайте се!